Tine skaber nyt fælles sprog i hjemmeplejen

Tine skaber nyt fælles sprog i hjemmeplejen

Den hollandske Buurtzorg-model, som har revolutioneret den hollandske hjemmepleje, kan være svær at forklare med få ord, erfarer Tine Møller-Madsen, Team-Training. Hun manglede et redskab til at forklare det komplekse ved modellen, som i virkeligheden er meget enkel. “Det har jeg fået med et kursus i grafisk facilitering hos SimpleDraw, hvor jeg har lært at tegne simpelt.”

“Jeg troede ikke jeg kunne tegne, men blev overrasket over hvor få streger der skal til, for at det faktisk ligner noget, som andre kan forstå. Det som jeg gerne vil formidle. Og så er det vildt hvor meget jeg kan tegne, når jeg har lært de grundlæggende tegneteknikker og grundformer, som alle ikoner i SimpleDraws digitale ikonbibliotek er bygget op af.”

Tine er uddannet sygeplejerske og arbejder som teamcoach, hvor hun faciliterer udvikling af små selvstyrende teams i hjemmeplejen med henblik på at borgeren oplever færre ansatte ind og ud ad døren i sit hjem. En tilgang, som Tine har gode erfaringer med som medstifter af, og rolle som sygeplejefagligansvarlig og coach, i det første danske Buurtzorg-projekt og efterfølgende ved at implementere modellen i flere kommuner herhjemme.  ”Vi skylder de ældre en værdig pleje, hvor hjemmene ikke bliver omdannet til banegårde. Det vil jeg gerne bidrage til ” fastslår Tine

Den simple tegning skaber ro og retning

”Det er så vigtigt at det selvstyrende team kan se hvor vi er på vej hen og hvad det er vi skal være opmærksomme på i teamsamarbejdet og i mødet med borgeren … og her får et simpelt tegnet ikon f.eks. et hjerte på tavlen pludselig en kæmpe betydning. Det er synligt og kan fastholdes i rummet, når vi har dialogen. Ja – der bliver faktisk skabt en ro omkring det som teamet skal forholde sig til. Det er virkelig en øjenåbner for mig, “ forklarer Tine.

Tine forbereder ofte en tegning, der fungerer som et ”visuelt” stillads på temadage for hjemmeplejen. Dvs. at de store linjer er tegnet forinden. Streger som skaber rammen omkring det som bliver dagens tema f.eks.  roller eller planlægning i teamet.  ”Den fungerer rigtig godt som dialogværktøj og især fordi jeg nedfælder de ord, som deltagerne bidrager med. Det er virkelig en god måde at skabe engagement og ejerskab på. I øvrigt vildt at opleve hvor godt deltagerne passer på tegningen … ikke en krølle eller revne i det store papir …  som om noget ikke må gå i stykker. Det jeg har forberedt for deres skyld og det, som vi har skabt sammen på dagen.”

”Kaffe først” – det personlige møde styrkes med grafisk facilitering

Det er vigtigt, at have en oprigtig interesse for borgeren som menneske og møde borgeren med ”Kaffe først”. For det skaber en god og positiv relation, som er fundamentet for fremtidigt samarbejde. Centralt for Buurtzorg-modellen og Tines tilgang som coach og teamtræner.

”Efter at jeg har lært at bruge grafisk facilitering, oplever jeg hvordan mine simple tegninger hjælper mig med at bringe tingene ned på jorden, så vi kan tale om det, som er svært at tale om eller det som er vigtigt for os at blive enige om.  Ja – det bliver personligt og vedkommende, og det er ret afgørende for at et nyt fælles sprog opstår,” påpeger Tine.

 

Scroll to Top